Frågor och svar

Vilka är symtomen vid artros? Finns det någon behandling som hjälper?

Artros börjar ofta med att man känner stelhet efter att man suttit stilla eller direkt på morgonen. Det kan göra ont vid rörelse och belastning, men även i vila och på natten.
I artrosskolan BOA (Bättre Omhändertagande av patienter med Artros), som vänder sig till personer med knäartros och höftartros, får man lära sig om sjukdomen artros, hur man tränar, samt hur man i vardagen förhåller sig till sina besvär. Man träffar också en fysioterapeut som undersöker och kan utforma ett individuellt träningsprogram.

Jag har problem med ena käkleden, har svårt för att gapa och tugga. Kan man förbättra rörligheten?

Orsaken kan sitta i leden eller i muskulaturen. Den vanligaste behandlingen är att öka rörligheten med hjälp av aktiva rörelser. Ibland behövs annan behandling till exempel akupunktur.

Kan fysioterapi hjälpa vid huvudvärk?

Vid huvudvärk försöker vi fysioterapeuter tillsammans med patienten analysera orsaken till besvären. Det kan ibland vara dålig hållning eller ensidiga arbetsställningar t ex framför datorn som ger en ökad spänning i nackmuskulaturen. Huvudvärk kan bero på att man pressar tänder eller det kan vara ärftliga faktorer som spelar in som t ex vid migrän. Behandlingen kan bestå av hållningsträning, att man lär sig om bra sitt-, arbets- och viloställningar samt behandling av eventuell stram eller svag muskulatur. Akupunktur och träning kan vara en del av behandlingen.

Jag har sedan en tid upplevt yrsel. Har hört att det kan komma från nacken. Stämmer det?

Ja, ökad spänning i nackens muskler kan ge yrsel. Behandling hos fysioterapeut och hemövningar som tex stretching kan minska spänningen i nackens muskler . Yrsel kan även vara åldersbetingat, bero på kristallsjuka i innerörat, vara ett av flera symptom efter en stroke eller Whip-lash skada, mm. Dessa tillstånd kan man också behandla men då oftast med en speciell träning där man utlöser yrsel och tränar balansen.

Jag har ofta migrän. Kan man göra något åt detta?

Precis som vid spänningshuvudvärk så finns det stor anledning att se över arbetsställningar, hållning, stress och liknande faktorer. Vi behandlar ofta migrän framgångsrikt med akupunktur där forskning visar att ca 75 % får lindring av sin migrän.

Jag har fått nackspärr och det gör ont när jag rör på huvudet, kan ni hjälpa mig?

Du blir fortare bra om du försöker röra på dig och vara igång ungefär som vanligt. Att röra sig är särskilt bra eftersom det ökar blodgenomflödet i alla muskler .Behandlingen hos fysioterapeut, går ut på att lindra smärtan och normalisera rörligheten. Exempel på behandlingsmetoder är ledmobilisering eller manipulation, avslappningsövningar, TENS, akupunktur, kyla, värme och stretching.

Jag har blivit påkörd och fått en whiplashskada. Kan mina besvär lindras?

Du kan försöka lindra den akuta smärtan med smärtlindrande medicin, kyla eller värme. Vetenskaplig forskning har visat att patienter med pisksnärtskada har bättre prognos om de så fort som möjligt kommer igång med att använda nackmusklerna.
Hos en fysioterapeut kan du få hjälp med lätt aktivering av nackmusklerna och smärtlindring. Viktigt att veta är att smärtan och stelheten vanligtvis försvinner inom några veckor.

Det gör ont i axlarna, armarna och ibland i fingrarna när jag arbete vid datorn. Kan jag få hjälp med detta?

Fel sittställning och brist på pauser kan vara ett skäl till att problemen uppstår. En fysioterapeutisk undersökning ger underlag för var problemen kommer ifrån. Beroende på vad det är för strukturer; led, muskel eller nerv kan behandlingen vara olika

Jag har en tid haft ont i min axel och den har blivit alltmer stel. Har läst om Frusen axel. Vad är detta och vad ska man göra?

Frusen skuldra, frozen shoulder, kallas en sjukdom som gör att axeln först gör ont p.g.a ledkapseln drar ihop sig och sedan efter en tid stelnar. Sjukdomen läker av sig själv vilket kan ta 1-2 år men man kan ha kvar besvär som värk och sämre rörlighet. För att få tillbaka så mycket som möjligt av rörelseförmågan i axeln behöver man oftast behandling hos fysioterapeut i form av träning. Här på Fysio Center följer vi vårdprogrammet AXELINA. Man kan även få hjälp med smärtlindring i form av TENS eller akupunktur.

Jag har fått diagnosen impingement i axeln. Vad innebär detta?

Detta tillstånd beror på en inklämning av senor i axelleden. Det kan bero på ökad storlek på slemsäcken, kalk eller osteofyter dvs små ”nabbar” på skelettet. Risken för inklämning ökar om axeln utsätts för hög belastning, upprepade eller ensidiga rörelser i synnerhet med armen ovan axelhöjd.
Smärta vid lyft över huvudet, ofta störd nattsömn och ont i vissa rörelser.
Fysioterapeuten kan hjälpa till med instruktioner om hållning och träning.

Vad är tennisarmbåge och hur yttrar det sig?

Tennisarmbåge, lateral epicondyalgia, är en irritation i muskelfästena på armbågens utsida. Tennisarmbåge beror på att du överansträngt musklerna genom upprepade, ensidiga rörelser i handleden. Du har kanske målat, handarbetat eller använt datormusen mycket. Även om det av tradition kallas för tennisarmbåge är inflammationen inte vanligare hos tennisspelare, snarare tvärtom.

Tecken på tennisarmbåge kan vara:

  • Smärtan sitter framförallt längs underarmens ovansida, eller i armbågen när du sträcker handleden uppåt.
  • Besvären kan komma smygande eller plötsligt.
  • Du kan också känna dig stel i armen och det kan vara svårt att sträcka ut armbågen helt.
  • Du kan ha mindre kraft i handen.
  • Besvären gör att du har svårt att utföra dina vanliga arbetsuppgifter och sysslor.

Vad betyder ”Colles fraktur”?

Fraktur i handleden (distal radiusfraktur). Det är det vanligaste benbrottet av alla. Mest drabbas kvinnor i övre medelåldern eftersom dessa ofta har en försvagning av skelettet (benskörhet= osteoporos). Orsaken till skadan är ofta ett fall.

Jag är stel i mitt knä och det känns som en bulle i knävecket. Vad är det och vad skall jag göra?

Den svullnad du känner som en ”bulle” i knävecket är troligen en Bakercysta. Det är en slemsäck som normalt skall skydda leden men ibland blir mer vätskefylld och kallas då Bakercysta. Detta kan hända vid överbelastning, ofta i kombination med något problem med knäleden som artros, ledinflammation eller meniskskada.
Eftersom det finns en bakomliggande orsak till stelhet och svullnad bör du kontakta en leg sjukgymnast eller läkare för undersökning och råd vad du kan göra åt grundproblemet. En Bakercysta är ofarlig och försvinner ofta av sig själv. Vid långvariga och svåra besvär kan man ibland behöva operera bort den.

Hur länge brukar man träna för att rehabilitera en korsbandsskada?

Har man en korsbandsskada brukar man bli remitterad till fysioterapeut för rehabilitering/träning 3-4 månader och därefter ett nytt besök till ortopeden och ställningstagande om man skall operera eller enbart fortsätta träna. Oavsett om man väljer att operera eller inte så är den totala rehabiliteringstiden lång, 8-12 månader. Det är viktigt att träna upp stabiliteten och förutom styrka träna uthållighet, koordination, balans, spänst m.m. för att kunna återgå till den aktivitetsnivå man vill vilket naturligtvis är individuellt. Man brukar ha som mål att det inte skall skilja mer än 10% mellan friskt och skadat ben vid olika styrke och spänst test.
Som svar på din fråga så skall du kontakta en fysioterapeut som har en idrottsmedicinsk utbildning och kan lägga upp rehabiliteringen på ett korrekt sätt.

Jag är gravid och har fått foglossning. Finns det någon behandling?

Foglossning är en hormonellt betingad uppluckring av ligamenten i bäckenet. För de allra flesta går smärtan över när barnet väl har kommit.
Under graviditeten är oftast den bästa behandlingen av foglossning att undvika det som gör ont i möjligaste mån. Vi fysioterapeuter kan hjälpa till med utprovning av bälte, smärtlindring, ofta i form av TENS eller akupunktur. Vi lär också ut hur man kan träna på rätt sätt både under och efter graviditeten.

Vad är Mammamage, har sett detta som en app?

Mammamage är ett koncept om hur man tränar upp sina djupa magmuskler efter en graviditet. Man kan själv ladda ner appen eller komma till fysioterapeut som har denna kompetens.

Vad är en diastas?

En diastas är en naturlig separation av bindvävstråket längst fram i magen (linea alba) som löper från bröstbenet via naveln till blygdbenet. Denna separation kan uppkomma vid graviditet. För att den ska återgå till sitt normala läge är det viktigt att träna rätt, d.v.s de djupa bukmusklerna. Däremot är den klassiska ”plankan” och sit-ups inte bra.

Har fått ont i ryggen, känns som ett ryggskott, vad kan jag göra?

Ryggskott är oftast en plötslig och kraftig smärta i ryggen, som gör att man får svårt att röra sig, ibland strålar värken ner över skinkor och höfter.
Smärtan kan uppstå från olika smärtkänsliga strukturer i ryggen som leder, diskar, muskler eller ledband. I början gör nästan alla rörelser i ryggen ont, men så småningom går det lättare att röra sig. Det är viktigt att försöka röra på sig och vara aktiv genom exv promenader.

Fysioterapeut med vidareutbildning i Ortopedisk Manuell Terapi undersöker och behandlar besvär vid ryggskott. Behandlingen kan bestå av manuell behandling, smärtbehandling med TENS (elektrisk stimulering). Du kan också fråga på Apoteket vilka läkemedel som kan lindra besvären.

Jag får ont i benet, när jag sitter och när jag böjer mig framåt, har jag fått ischias?

Nervrötter som påverkas av ett diskbråck eller diskbuktning kan ge smärta i benet, ischias. Smärtan beror på att diskbråcket trycker på nervroten eller att en inflammation påverkar nervroten. Man kan också få försämrad känsel och försämrad muskelkraft vid ischiasbesvär. Ifall man får besvär att kontrollera urin och avföring, bör man söka akut till läkare. Hos fysioterapeut med utbildning i Ortopedisk Manuell Terapi blir du noggrant undersökt, samt får smärtlindrande behandling.
Du får också lära dig hur du ska göra för att minska smärtan, oftast läker besvären ut av sig själv.

Det gör ont under min fot, ffa på morgonen när jag stiger ur sängen. Kan det vara hälsporre?

Ja det kan det vara, eller plantarfacit som det egentligen heter. Det är viktigt med bra skor som stödjer fotvalvet. Ibland behövs även inlägg. En fysioterapeut kan hjälpa dig övningar som stärker fotvalvet samt tejpning.

Jag har stukat min fot flera gånger. Hur kan man undvika att stuka den igen?

Vid en fotledsstukning tänjs ledbanden ut och foten blir lätt instabil. Känselkropparna i fotleden som är den del av balansen ser till att justera foten om du står lite ojämnt. Dessa reagerar långsammare efter en skada. För att undvika att stuka sin fot igen är det viktigt att stabiliteten i fotleden och balansen tränas upp igen. Sök en fysioterapeut för att få foten undersökt och råd om träning.

Hälsenan på min ena fot värker. Vad kan jag göra åt det?

Fysioterapeuten kan hjälpa dig med övningar, excentriska och koncentriska så att du kan träna dig bra. Kinesiotejp brukar också vara bra.

Jag har fått ont på framsidan av underbenet sedan jag började löpträna, kan det vara benhinneinflammation? Vad kan jag i så fall göra åt det?

Ja, det kan det vara. Benhinneinflammation orsakas vanligen av överansträngning p.g.a. för intensiv träning, för snabb ökning av träningsdosen, hög hålfot (högt fotvalv), pronation av foten, ändrad skotyp, byte av underlag eller träning på hårt underlag. Benhinneinflammation uppstår företrädesvis under och efter löpning, hoppträning eller långpromenader och kan ta lång tid att självläka. Ta kontakt med fysioterapeut för undersökning av fot/knä och beroende på undersökningsfynd, hjälper fysioterapeuten dig med rätt åtgärd.

Jag får ont i ryggen när jag sitter och står länge, samt när jag går långsamt. Vad kan jag göra för att förhindra mitt onda?

En anledning till besvären kan vara dålig hållning. Du kan genom träning förbättra din hållning, stärka den stabiliserande hållningsmuskulaturen i bålen och därmed minska belastning på rygg och nacke. Fysioterapeuten hjälper dig med rätt övningar.

Jag är fotbolls spelare och har fått alltmer ont i knät och det gör ont när jag trycker under knäskålen. Jag får ont då jag tränar och har sista tiden även ont när jag går nerför trappor och ibland när jag kör bil. Vad kan det vara?

Det kan ha flera orsaker men det låter som ”hopparknä” eller ” patellar tendinopati”. Hopparknä är vanligt inom idrott ex, volleyboll, fotboll m.m. Kan komma av hopp , lyft eller landning men även efter hårt träningspass. Orsaken till tillståndet är okänt men oftast finns det inte tecken på inflammation utan är en förändring av vävnaden i knäskåls senan och dess infästning mot knäskålen, s.k. degenerativ förändring. Man har sett bra resultat av excentrisk träning under en längre tid, ca 12 v, ex att i benpress skjuta ifrån med friska benet och hålla emot på tillbakavägen med det ”onda” benet. Du bör söka fysioterapeut för råd om hur du skall träna. För de som inte blir hjälpta av träningen kan det bli nödvändigt med operation.

Jag har sett en färgglad tejp på många idrottare, vad är det för något och kan det vara något för mej som har ont i ryggen?

Kinesiologi-tejpning har utvecklats av den japanska kiropraktorn Kenzo Kase på 70-talet men har synts mer och mer på senare år. Tejpen är elastisk, ska härma hudens egenskaper och anges både påskynda återhämtning och lindra smärta. Det finns inga vetenskapliga bevis från större studier att det fungerar, eller hur eller varför det fungerar. Med det finns stor klinisk erfarenhet av att tejpen är effektiv för olika besvär i leder, muskler och även att tejpen kan minska svullnad och påskynda läkning. Vi fysioterapeuter på Fysio Center har gått vidareutbildning inom Kinesiotape och testar fram vid varje tillstånd hur tejpen ska appliceras för att ge bäst effekt. Vi använder tejpen både vid idrottskador och andra besvär i rygg, nacke, fötter mm.

Jag besväras av domningar i min arm speciellt på natten.

Du har troligtvis drabbats av karpaltunnelsyndrom. Karpaltunneln är en trång kanal som bildas av handlovsben och ett kraftigt ledband. I kanalen passerar en av handens viktiga nerver, medianusneven. Symptomen är smärta, domning ar och stickningar ofta i tum- pek och långfingret . Domningar kommer som du beskriver ofta på natten. Så småningom kan man även få nedsatt känsel, fumlighet och svaghet i dessa fingrar. Den vanligaste behandlingen är att man använder et handledsstöd. Ibland kan det dock bli aktuellt med operation.

Jag har plötsligt fått ont i övre delen av ryggen. Det värker konstant men känns ännu mer när jag andas. Vad ska jag göra?

Svar: en fysioterapeut kan hjälpa dig. Du har troligen fått ett revben som har hamnat i fel läge och inte kan röra sig fritt när du andas. Det är ofta kombinerat med en stelhet i bröstryggen som gör att revbenet fastnar. Behandlingen består av mobilisering av bröstryggen och revbenet för att få det i rätt läge. Det kan vara en rörelse eller lyft som utlöst det men fysioterapeuten tittar också på din hållning.

Vad är McKenziemetoden

McKenziemetoden eller Mekanisk Diagnostik och Terapi(MDT) som det egentligen heter, har utvecklats av sjukgymnasten Robin McKenzie och är i dag ett av de mest spridda sätten att behandla ryggbesvär på världen runt. Vad som utmärker detta system är sättet att diagnosticera och behandla genom utifrån hur patienten svarar på teströrelser med upprepade rörelser i olika riktningar.

Vid teströrelserna kan patientens symtom och /eller rörlighet påverkas och utifrån det ställer man diagnos och skräddarsyr behandling. Tyngdpunkten ligger på egenträning och hållning men behandlingen kan också innehålla manuella tekniker. Dina besvär som du beskriver är sannolikt lämpliga för behandling enligt MDT. Flertalet fysioterapeuter på Fysio Center har utbildning inom MDT.

Vad är kristallsjuka?

Kristallsjuka är yrsel som beror på att kristaller i innerörats balansorgan lossnat och hamnat fel. Det gör att du känner dig väldigt yr när du vrider huvudet på vissa sätt. Kristallsjuka kallas även för godartad lägesyrsel och går ofta över av sig själv, men ibland kan du behöva behandling hos t.ex. fysioterapeut.